V mikrovlnné troubě ztrácí zelenina hodnotu

Reklama:

V mikrovlnné troubě se z pokrmů vlivem působení vln veškeré zdraví pospěšné látky rozpouštějí a vyprchají. Podle portugalských odborníků, kteří k tomuto závěru dospěli, budeme v budoucnosti svědky nárůstu rakovinného onemocnění u osob používajících k vaření mikrovlnné trouby. Nebude to vlivem používání mikrovlnek samotných, ale proto, že se z pokrmů v nich připravovaných vytratí většina lidskému zdraví užitečných látek.

Například brokolice uvařená v tomto typu trub ztrácí devadesát sedm procent z celého objemu antioxidantů chránících tělo před rakovinným bujením, zatímco v hrnci na plotně vařená brokolice jen okolo jedenácti procent. Odborníci tvrdí, že nejzdravější je zelenina vařená v páře, protože si dokáže uchovat téměř sto procent všech výživných látek.

"Většina z těchto bioaktivních složek je rozpustných ve vodě, takže se během vaření ve velké míře vyluhují ze zeleniny do vývaru. Je všeobecně známo, že vařená zelenina má mnohem méně vitaminů a zdraví prospěšných látek než zelenina čerstvá. V mikrovlnné troubě však dojde k vymizení většího množství látek než v hrnci s vodou na plotně. Ale i tam platí, že příliš dlouhé vaření zničí většinu látek. Je také důležité vařit zeleninu v minimu vody. Čím více vody, tím více látek se ze zeleniny vyluhuje," upozornila doktorka Cristina Garcia-Viguerová z univerzity v Portu. (Plus)

Jak mikrovlnná trouba pracuje?
Mikrovlny jsou jednou z forem elektromagnetické energie. Podobně jako světelné nebo rozhlasové vlny zaujímají část elektromagnetického spektra. Ve věku moderní technologie jich využíváme k dálkovému přenosu telefonu, televizních programů a počítačových informací, ať už na zemi či prostřednictvím satelitů. Ale nejznámější jsou nám jako zdroj energie k ohřívání nebo vaření jídla.

Každá mikrovlnná trouba obsahuje takzvaný magnetron, speciální elektronku, v níž magnetická a elektrická pole působí na elektrony tak, aby produkovala záření v mikrovlnném spektru okolo 2450 megahertzů (MHz), čili 2,45 GHz. Takto vyprodukované mikrovlnné záření působí na molekuly potravin. Záření si můžeme představit jako vlnění (třeba vlnky na vodě). Toto vlnění působí především molekuly vody a ty se rozkmitají velkou rychlostí milióny krát za vteřinu. Tím vzniká teplo a potravina se ohřívá.
Proto mikrovlnné záření nepůsobí na plastový hrneček. Může však ohřát talíř, který není určen do mikrovnné trouby a obsahuje nepatrné množství vody.
Při běžném ohřevu také dochází ke kmitání molekul, ale je to přirozené kmitání, je to vlastně projev tepla. Teplý předmět se odlišuje od studeného tím, že jeho molekuly rychleji kmitají.
Násilím vyvolané molekulární tření ovšem současně značně poškozuje strukturu všech okolních molekul; nezřídka je úplně roztrhá nebo přinejmenším značně deformuje.



Mikrovlny jsou nebezpečné pro přípravu kojeneckého mléka
Byla zveřejněna celá řada velmi vážně míněných výstrah, jichž si ale stěží někdo povšiml. Například v příručce Mladým rodinám, od Minnesota Extension Service Minnesotské univerzity, vydané v roce 1989, stojí:

Ačkoli mikrovlny ohřejí jídlo rychle, nelze je doporučit pro ohřívání kojeneckých lahví. Láhev se může zdát na dotyk chladná, ale tekutina uvnitř může být extrémně horká a může dětem popálit ústa a jícen. Také tvorba páry v uzavřené nádobě, jakou je dětská láhev, může způsobit výbuch.

Ohřívání láhve v mikrovlnce může být příčinou nepatrných změn struktury mléka. V kojenecké směsi může dojít ke ztrátě některých vitamínů. V ohřátém mateřském mléce mohou být zničeny jisté ochranné látky. Ohřívání láhve držené v proudu horké vody z kohoutku, nebo postavené do mísy teplé vody sice vyžaduje několik minut navíc, ale je to mnohem bezpečnější.

Dr. Lita Lee, bioložka z Havaje, 9. prosince 1989 v časopise Lancet oznámila:
"V kojenecké směsi ohřívané v mikrovlnce konvertují určité transaminokyseliny na své syntetické cisisomery. Syntetické izomery, ať už cisaminokyseliny či mastné kyseliny, nejsou biologicky aktivní. Mimo to aminokyseliny L-proline konvertují na své d-isomery, známé neurotoxické [nervové] a nefrotoxické jedy [zasahují ledviny]. Je už dost špatné, že mnoho nemluvňat není kojeno, avšak mléčné náhražky (kojenecké výživy) jsou navíc jedovatější použitím mikrovln."

zdroj: WM magazín
nexusmagazine.com

Používáte mikrovlnnou troubu?
Celkem hlasovalo 6015 �ten���(ek). ID: 320
Datum vydání: 23.10.2003
zdroj: Plus
Co s článkem
Přidat k oblibeným článkům        Vytisknout        Poslat e-mailem

Názory čtenářů

Tony 18.11. 21:00
Jaký je rozdíl mezi rozkmitáním molekuly vody magnetickým vlněním nebo tepelnou energií? V principu jde vždy o to samé nebo ne?
Kings 14.2. 1:00
Máte naprostou pravdu, mikrovlnka zničí svým vysokofrekvečním vlněním o velkém výkonu skoro vše co je důležité pro lidský organismus.Ano všelijaké ústavy tvrdí že to tak není.Jedno je však jasné je tojen ubíjení pravdy z komerčních důvodů.On by to byl velkej krach kdyby se měly mikrovlnky zrušit.Těším se na dobu až to nastane.Mikrovlnku již nepoužívám déle jak tři roky a můžu říct že se cítím daleko já i moje rodina a spoustu přátel daleko lépe.S pozdravem Kings
savaga 3.12. 14:59
Za svůj život jsem četla a slyšela i od lékařů tak rozporuplné názory na to, co je zdravé a co škodí zdraví, že v klidu budu mikrovlnku používat a vařit v ní dál...
Stejně tu nikdo z nás nebude za sto let.
student ceskeho vyso 22.4. 14:50
tvrdi: tento clanek obsahuje spoustu hrubych chyb obsahovych i koncepcnich. Ma spise matouci charakter, nez informacni. Vety zacinajici "Odbornici tvrdi, ze...", jsou polopravdive, vytrzene z kontextu, az lzive. Nebudu delat korekci vsech chyb, obsazenych v tomto clanku, ktere mohou vyvolavat temer i histerii; nejsem za to placen. Take nebudu opravovat popis principu mikrovlneho ohrevu. Rozhodne si ale neodpustim neprivest na pravou miru, jak se z potravy vytraci ty zdravi uzitecne latky - varenim. Jestlize je chcete konzumaci prijmout veskere, jezte zeleninu syrovou. Jestli vam syrova nechutna, zpracujte je tepelne, ale chytre. Plati: cim mensi doba pusobeni tepla (zde jasne zvitezi mikrovlnne trouby) a cim mensi teplotou (v nadobe v mikrovlnce nema nic vetsi teplotu nez ohrivany pokrm. Na plotne ma dno hrnce nebo panve temer teplotu plotny. To pravte v teto tenke vrstve potraviny dotykajici se nadoby prihazite varenim o nejvice dulezitych latek). Navic je dobre si uvedomit, jak teplo (pohyb molekul) pri vareni vznika. U hrnce se siri od velmi horkeho dna hlavne proudenim. V nadobe v mikrovlnce vznika (mirne zjednoduseno) v celem objemu ohrivaneho jidla primou premenou energie mikrovln na tepelny pohyb molekul. Dale. Karciny (skodlive latky, zpusobujici rakovinu) pri vareni i v mikrovlnce skutecne vznikat mohou - pripalovanim, prepalovanim a spalenim. Nebudu se dale rozepisovat, ze cim vetsi teplota, tim vyssi riziko, jen si znova uvedovte, ke se dosahuje vyssich teplot. Pokusne jsem se zeptal sve sestry (techniku nestudovala, je lekarka), jestli se neboji ohrivat mleko sve dceri v mikrovlnce z duvodu mozneho popaleni jicnu. Odpoved znela: "Prece nejsem uplne blba, ze bych neco skvarila hodinu v mikrovlnce a dala se toho napit Anetce." Ja myslim, ze neni jinak co dodat. Kuchar sice nejsem a ona tak neodpovedela, protoze je zena, matka ci lekarka, nebo ze nema jen zakladni vzdelani, ale protoze asi neni "uplne blba". P.S.: K tem elektromagnetickym vlnam (4. odstavec, jak trouba pracuje, posledni veta): Me tedy byly uz ve skolce znamejsi treba televizni nebo radiove vlny (odjakziva i nevedomky zcela jiste svetlo) nez elektromagneticke vlny jako zdroj energie k ohrivani jidla :-)
F 15.1. 12:51
Problém je ale v tom že při rozpadu některých složek, při kterém v mikrovlnce dochází.Se mohou vyskytnout nové, rakovinotvorné prvky.Vždyť to tam uvedla ta bioložka z Havaje
Milan 11.8. 20:27
Ohřívání kojenecké stravy v mikrovlnné troubě přímo zakazuje vyhláška ministerstva zdravotnictví ČR č.107/2002 i ve znění pozdějších předpisů (novely č.307/2004). Podle provedených testů v našem ústavu (www.vupp.cz) může mléko větší dávka mléka v kojenecké lahvičce na povrchu vřít (destrukce popsaná v článku) a přitom u dna může být ještě zmraženo (nebo chladné). O ozáření ionizačním zářením s vyvolání sekundární radioaktivity nehodlám diskutovat, nebylo nikdy prokázáno. Kdyby ano, bylo by možno mimo jiné mikrovlnami úspěšně sterilovat pokrmy, což se ještě nikomu nepodařilo. Pokud dochází k inaktivaci mikrobů, jde o stejný účinek, který by se dosáhl i běžným ohřevem se stejnou teplotní historií.
ssss 23.7. 19:01
Technicky vzato, pokud se opalujete nebo hřejete u kamen, tak se ozařujete.
Je fakt, že se potom nekonzumujete, takže to z tohoto pohledu zdraví škodit opravdu nemusí.
Hanes 16.5. 22:51
Mimochodem k tomu
-Nechápu, jak si někdo s klidným svědomím může nechat ozařovat jídlo a pak to jíst...-

Už je stejně pozdě, všichni (včetne mě a Vás) jsou každý den ozařovaní a toho si nikdo v běžném životě skoro nikdo nevšímá. To Vás pak nechápu, jak se necháte ozařovat a přitom v tom klidně žijete.
Když si něco ohřeji v mikrovlnce - to je opravdu to nejmenší a vůbec s tím nemám starosti.
Když už něco nazvu ozařováním, tak si pod tím představím snad jen vnitřek jaderného reaktoru a nějakýho chudáka v něm... :))
...Ne vážně, jídlo z mikrovlnky skutečně není radioaktivní :))))))))
Leloo 13.3. 10:23
V mikrovlnce jídlo pouze ohřívám.
hruska 24.2. 20:35
Asi by se měla příprava pokrmů kombinovat.Něco vařit klasicky na sporáku,něco zase v páře a něco ohřívat v mikrovlnce.Myslím,že zdraví škodlivá není.
Kato 1.1. 18:44
Ach jo. Tak to uvedu na pravou míru. V mikrovlnce je magnetron. K tomu jen krátce - ten přavádí el. energii na celkem silné elektromagnetické pole o frekvenci kolem 2,45GHz. Celá podstata ohřevu je v tom, že VODA - H2O (a mnoho dalších molekul) JE POLÁRNÍ MOLEKULA - z pohledu el. náboje se molekula H2O jeví na jedné straně více záporně nabitá, než na straně druhé. Díky tomu, že tyto polární molekuly vystavíme silnému elektromagnetickému poli, se tyto molekuly orientují ve směru aktuálního elektrického vektoru tohoto pole v daném místě - to znamená, že kmitají (natáčejí se) zároveň s tímto elektromagnetickým polem. Kmitání hmoty = teplo hmoty, to víme z fyziky všichni. A to je celé. Možná že se některé složité molekuly (jako jsou vitamíny) rozpadnou, možná že by to udělaly i při normálním ohřevu. Někdo také tvrdí, že jídlo z mikrovlnky způsobuje rakovinu. Osobně si myslím, že se ohřevem v mikrovlnce maximálně vzdáváme určité části složitých molekul, které se roztrhají na jednodušší. Rozhodně pak ale jídlo není radioaktivní, jak někteří naznačují. Radioaktivita se vyskytuje u velmi těžkých prvků jako je uran, plutonium atd., které se rozpadají na lehčí prvky a při rozpadu uvolňují protony - částice které v konečném důsledku mohou poškozovat DNA a tím spustit i tvorbu nádorů.
fanfan la tulip 27.10. 15:38
Výše popsaný princip mikrovlnného ohřevu NENÍ správně.
23.10. 15:38
No to jsou mi věci. Už si nebudu ohřívat Sunar v miokrovlnce.
Mary 23.10. 14:31
Vážený Jiří, funkci mikrovlnky a její princip jsem si dobře prostudovala, nemějte obavy.
Jiří 23.10. 13:34
Vážená Mary, vůbec jste nepochopila funkci mikrovlnky. Vraťe se zpět ke kotlíkům na kamnech.
Mary 23.10. 11:53
Kdyby jenom zelenina....

Nechápu, jak si někdo s klidným svědomím může nechat ozařovat jídlo a pak to jíst...
Váš názor:

JmĂŠno:
Nejste přihlášen(a). Pro komentování některých sekcí se musíte nejdříve přihlásit.
Články na podobné téma